Kako se osiguravaju solarni sustavi ?

Porastom ugradnje solarnih panela na objektima privatnih vlasnika, a sve više i poslovnih objekata, traženo je osiguranje solarnih sustava, gdje ubrajamo panele i uređaje za pogon energije.

Ukoliko već imate osiguran stan, kuću, potrebno je provjeriti osigurane rizike na toj polici i uvjeriti se da je svota osiguranja dovoljna za pokriti cijeli trošak ponovne gradnje objekta zajedno sa solarnim sustavom. Kod osiguranja privatne imovine instalacije grijanja i hlađenja su pokrivene po građevinskom dijelu objekta. Onaj tko radi novu policu, mora dodati vrijednost solarne instalacije na vrijednost građevinskog dijela objekta.

Za poslovne subjekte se instalacija solarnog sustava osigurava kroz građevinski dio i opremu poduzeća.

Kod osiguranja stambenih zgrada (preko stanoupravitelja) možete osigurati solarni sustav koji je u sklopu zgrade.

Pokriveni rizici

Na solarnom sustavu u privatnom objektu pokrića gledate u popisu pokrića za građevinski dio objekta, koji se malo razlikuju između osiguravajućih kuća, ali npr. požar, oluja, tuča su kod većine u paketu požarnih rizika koji su osnova svih osiguranja imovine. Slično je i za osiguranje pravnih subjekata. Samo treba obratiti pozornost na ostatak opreme koji je vezan uz solare.

Lom stroja je dodatni rizik koji možete ugovoriti, a pokriva iznenadne štete koje nastaju zbog: greške u upravljanju, nespretnosti, nemara, djelovanja električne energije – kratki spoj, promjene napona, smrzavanja, vanjskih mehaničkih utjecaja, itd. Valja napomenuti da nisu pokrivene štete od starosti i istrošenosti.

Za izračun premije i detaljnije pojašnjenje pošaljite upit.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.