Postupak ugovaranja osiguranja privatne imovine (kuća, stan, apartman, kućanstvo)

Trebate li dolaziti na lokaciju radi ugovaranja osiguranja kuće, nalazi se na XY otoku ?

Postavit ću popis najčešćih pitanja prije ugovaranja osiguranja privatne imovine:

  • Trebate li napraviti pregled nekretnine ? Poželjno je, ali nije nužno. Svakako je bitan što točniji opis objekta sa veličinama u m2, točna adresa i godina izgradnje, vrsta gradnje.
  • Trebam li imati riješeno vlasništvo, izvatke gruntovnice, uporabne dozvole, itd..? Ne morate, svatko tko ima interes da se šteta u objektu ne dogodi može biti ugovaratelj. Možete biti i podstanar u tom objektu pa ugovarati osiguranje. Svakako je bitno da nemate neku osobu, fizičku ili pravnu, koja bi mogla osporavati vaše pravo na isplatu štete (sad dolaze u priču nesređeni vlasnički odnosi i ostala papirologija)
  • Trebate li slikati objekt ? Fotografije su više nego poželjne, pomažu kod što točnijeg unosa kalkulacije i izračuna ponude, kasnije kod izrade police se moraju dostaviti ako se ugovara rizik potresa.

Ovo su glavna pitanja prije unosa ponude ili izračuna. Kasnije kad je klijent odlučio koji mu se paket najviše sviđa, potpisao ponudu i uplatio, često se postavlja pitanje “kad ću dobiti policu”? Policu izrađuje služba za obradu osiguranja imovine, na temelju obrade podataka sa ponude, uplate i ako je potrebno fotografija objekta. Posao obrade je provjera je li osiguranje sklopljeno u skladu sa cjenikom i uvjetima. Za vrijeme obrade, nakon potpisa i uplate ponude, klijent je u pokriću. Tako da se ne morate bojati kad će stići polica, ako ste odradili ovaj prvio dio. Neke su osiguravajuće kuće uvele izravan ispis police, ali i u tim slučajevima može doći do naknadnih korekcija, ako podaci i stvarno stanje nisu usklađeni.

Za vlasnike objekata sa bazenom, a koji žele osigurati bazensku tehniku u slučaju kvara npr (lom stroja), mora se dostaviti opis uređaja (proizvođač, godina izgradnje, vrijednost). Svakako se može osigurati od glavnih požarnih rizika u sklopu osiguranja objekta.

Za izračun premije pošaljite upit.

Vector image by VectorStock / catalyststuff

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.