Osiguranje poslovnog paketa poduzetnika prema popisu opreme

Mogu li osigurati opremu u kafiću ako je dio kupljen bez računa ?

Osiguranje poslovnog paketa za mala i srednja poduzeća, obrtnike, može se ugovoriti po pojedinačnim rizicima ili u sveobuhvatnim paketima koje ima većina osiguravajućih kuća.

Tako po paketu birate osiguranu svotu i širinu pokrića za građevinski dio objekta (ne treba se bojati ugovaranja ovog pokrića ako ste u najmu jer se štitite od dodatnih troškova), opremu i zalihe.

Primjer pokrića u paketima: požar, oluja, tuča, izljev vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi, poplava i bujica, provalna krađa.

Bitno je imati sva 3 dijela ugovorena jer teško da se koja šteta dogodi a da ne obuhvati sve. Npr. puknuće cijevi i izljev vode će oštetiti i zid, instalacije i opremu lokala. Isto tako razlika u premiji ako maknete dio pokrića je neznatna.

Bitno je odabrati točnu NKD šifru djelatnost koja se obavlja u poslovnom prostoru, zatim veličinu u m2 (uvećanu za terasu ili pomoćne prostorije), a najvažnija je stavka odabrati osigurava li se po knjigovodstvenoj evidenciji ili prema popisu. Ako su sve stavke zavedene u poslovne knjige nije potrebno ništa dodatno dostavljati osim ukupne vrijednost Treba imati na umu da osiguravajuća kuća u slučaju štete traži izvadak iz poslovnih knjiga gdje je navedena ta oprema koja je oštećena. U slučaju da ste opremu imali od ranije, nemate računa ili ste kupili rabljenu, druga opcija osiguranja je prema popisu.

Sastavite popis stvari koje osiguravamo (naziv proizvođača, vrsta uređaja, vrijednost, godina proizvodnje) i u osiguranje ulazi samo oprema koja se nalazi na tom popisu. Ovo je jako bitna napomena jer mnogi shvate razliku u načinu ugovaranja osiguranja tek kad dođe do štetnog događaja.

Od dodatnih pokrića možete odabrati još npr. lom stakla i javnu odgovornst. Ova su dva pokrića jako zanimljiva zbog terasa. Za izračun premije pošaljite upit.

Vector image by VectorStock / vectorstock

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.