Koje dopunsko zdravstveno osiguranje ugovoriti ?

Vjerujem da do prosječnog potrošača dolazi previše informacija sa raznih oglasa i reklama o povoljnom dopunskom zdravstvenom osiguranju. Dodatnom kaosu informacija je pridonijela i vijest o povećanju troškova participacija u liječenju za sve HZZO osiguranike koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje do limita 4.000 kn.

Uglavnom, zaključak je tih novosti da je svakoj osobi starosti 18 i više godina poželjno ugovoriti dopunsko zdravstveno osiguranje. Tako imaju veću kontrolu troškova. Novi limit koji pacijent plaća u zdravstvenim ustanovama je do 4.000 kn umjesto dosadašnjih 2.000 kn. To je trošak doplate za različite usluge: specijalistički pregledi, laboratorijske pretrage, pomagala i lijekove.

Uzmimo za primjer da su troškovi godišnje premije dopunskog osiguranja od najpovoljnijih 350 do 400 kn (ovisno o trenutnim akcijskim paketima) za mlađe osiguranike (do 50 godina starosti) do 800, 900 kn za starije osiguranike. Oni koji imaju ugovorene dodatne usluge (B lista lijekova npr.), plaćaju i dodatnu premiju. Za osobe starosti preko 60 godina je najpovoljnija opcija dopunsko kod HZZO (s napomenom da tamo ne možete ugovoriti B listu lijekova).

Dopunska (B) lista lijekova je isto bitna stavka. Neki kronični pacijenti znaju za lijekove koje redovito koriste i moraju pratiti HZZO tablice sa listama lijekova. Svi ostali realno ne trebaju B listu lijekova ugovarati. Razlog je što svaki lijek možete dobiti i na osnovnom pokriću, samo različitih proizvođača.

Dobra je svaka polica, sve vrijede kao sredstvo plaćanja participacije (razlika se može dogoditi jedino sa tom famoznom B listom lijekova) i uzmete onu koja vam najviše odgovara cijenom ili nekim dodatnim pokrićem.

Za pomoć pri odabiru i prikaz cijena pošaljite upit. Kompletnu ponudu pogledajte na www.bilijon.com

foto: Unsplash

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.