Novi zakon o sigurnosti prometa na cestama i osiguranje bicikla i romobila

Od 30.07.2022. je na snazi novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Ne želim ulaziti u tumačenje prometnih propisa i definicija, ali čini se da nisu došle neke velike promjene za korisnike bicikla i romobila (posebno mislim onih na električni pogon).

Novost u zakonu je definicija “osobno prijevozno sredstvo” koje predstavlja vozilo koje nije razvrstano ni u jednu kategoriju vozila, bez sjedećeg mjesta, radni obujam nije veći od 25 cm3 i elektromotor nije jači od 0,6 kw, ne postiže brzinu preko 25 km/h, što bi po opisu bilo električni romobil ili neki monocikl npr. Svi koji prelaze tu snagu moraju registrirati vozilo, prije toga na homologaciju.

Bicikl je po novome zakonu vozila sa dva kotača na pogon vozača ili opremljeno pedalama i pomoćnim električnim motorom snage do 0,25 kW, brzine do 25 km/h.

Ova vozila ne podliježu registraciji i obaveznom osiguranju. Vozači takvih vozila rade prometne prekršaje kao i ostali sudionici u prometu. Pripadaju najranjivijim skupinama što se tiče ozljeda. Isto tako mogu ozlijediti druge vozače, pješake, vozila u vlasništvu drugih vozača ili tuđu imovinu. Kad imate osiguranje automobilske odgovornosti sve takve štete možete prijaviti po svojoj polici obaveznog osiguranja. U svim ostalim slučajevima odgovarate privatno, svojom imovinom.

Da bi izbjegli plaćanje šteta iz svog džepa možete naplatiti štete preko osiguranja privatne odgovornosti. Takve police su prihvatljive premije (npr. samostalna polica odgovornosti za punoljetnu osobu sa pokrićem po događaju 250.000,00 kn i teritorijalnim pokrićem Europska unija je 256,00 kn). Ukoliko imate ugovoreno osiguranje kuće, stana i unutar paketa je osiguranje kućanstva, vjerojatno imate ugovoreno i pokriće odgovornosti. To ispada još povoljnije, a osiguranici mogu biti svi ukućani. Pokriće odgovornosti može poslužiti i za štete koje učini vaš kućni ljubimac ili npr. štete prema susjedima iz vašeg stana (curenje vode i slično). Osiguranjem odgovornosti si možete skratiti svađe i prepirke u prometu oko naplate štete, jednostavno je i prebacujete odgovornost na osiguravajuću kuću koja dalje izravno komunicira s oštećenikom.

Ozljede se mogu pokriti osiguranjem od nesretnog slučaja (nezgode). Ukoliko imate više takvih polica (npr. jednu samostalnu, jednu preko posla, preko kreditne kartice itd.) možete prijaviti ozljede preko svake aktivne police.

Za izračun premije pošaljite upit.

foto: Unsplash

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.