Krađa bicikla i osiguranje

Na službenim stranicama Mup-a je objavljena vijest o uhićenju sumnjivca za serijsku krađa bicikla po Zagrebu (ovdje je na popisu 17 komada). Moramo imati na umu da na svakog takvog ide još nekoliko koji nisu još uhvaćeni na djelu. Postoje već i internet stranice kao Registar bicikla, gdje možete dobiti još veći uvid u količinu ukradenih.

Sezona vožnje bicikla se produžila, u sportske svrhe, rekreacijske i najvažnije kao dnevno sredstvo prijevoza. Ne raspolažem točnim podacima, ali ono što vidim u svakodnevnoj vožnji je da je količina dnevnih vozača (eng. commuter; prijevoz do posla, škole, fakulteta, trgovine) porasla dvostruko u odnosu na prošlu godinu, a isto tako je bilo i ranijih godina, tako da govorimo o dobroj kritičnoj masi korisnika.

Uzmimo za primjer da je prosječna vrijednost novih bicikala za svakodnevno korištenje od 3.000 kn do 5.000 kn, rabljenih oko 1.500 kn do 3.000 kn, što je po trenutnoj situaciji na tržištu teško procijeniti jer cijene rabljenih i novih stalno rastu. Trošak takve jedne krađe za budžet vlasnika nije zanemariv. Svakako ga morate što bolje zaključati nekim snažnim lokotom, ali zaključani su bili i većina ovih ukradenih.

Kako se možete zaštiti od krađe bicikla osiguranjem ?

Ugovaranjem police osiguranja stana, kuće, koja u paketu ima osiguranje stvari kućanstva, imate pokrivene krađe iz prostora u kojima živite (stan, kuća, garaža, ostava, zajedničke prostorije), najčešće na puni iznos vrijednosti. Dokaz je policijski zapisnik o krađi, svakako je dobro imati u arhivi podatke o biciklu (sliku, račun, broj šasije).

Druga opcija je za one koji svakodnevno koriste bicikle za prijevoz, osiguranje od krađe za vrijeme korištenja, koje se ugovara kao dodatna stavka na polici osiguranja kućanstva. Doplatak je dosta povoljan obzirom na mogućnost štete, a treba naglasiti da je limit pokrića do cca 5.500 kn (premija se plaća ovisno o vrijednosti). Dokaz za prijavu štete je policijski zapisnik o krađi.

Za više informacija i izračun premije pošaljite upit.

foto: Unsplash

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.