Pokriće “pad letjelice ili njezinih dijelova” kao dio osiguranja imovine

Pad zračne letjelice ili njezini dijelova pripada u najpodcijenjenija pokrića na policama osiguranja imovine. Da ne napišem najismijavanija. Realnog razloga za takvo razmišljanje nema. Zadnjih se nekoliko godina često događaju zrakoplovne nesreće, sa više ili manje teškim posljedicama. Osim što su teške za one koji su stradali kao piloti i putnici tih vozila, moguće su posljedice kao štete na osobama i imovini na tlu. Ovo su napisi iz medija od zadnja dva slučaja koja bih naveo kao primjer i koja su uzela veliku pozornost:

pad putničkog zrakoplova u Rakovici

pad drona na Jarunu

U slučaju pada putničkog zrakoplova koji bi oštetio vašu kuću, stan, vozilo, plovilo, postoji mogućnost naplate po polici obaveznog osiguranja od odgovornosti za upravljanje letjelicom. Pod pretpostavkom da je poznato tko je vlasnik letjelice i da je letjelica registrirana. Osigurane svote na takvim policama su više nego dovoljne za naplatu troškova.

Problemi nastaju kada padne dio letjelice, ili letjelica nepoznatog porijekla. Takav je slučaj bio nedavno na Jarunu. Da je kojim slučajem to što je palo oštetilo nečiji objekat, jedina mogućnost naplate je po polici osiguranja imovine. Gotovo sve police osiguranja privatne imovine imaju pokrivene takve štete. U ovom bi slučaju ta šteta bila poprilična.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.