Povećanje osigurane svote na policama automobilske odgovornosti

Sukladno odluci Vlade RH od 21.04.2022. povećana je najniža osigurana svota temeljem ugovora o osiguranju automobilske odgovornosti. Radi se o prilagodbi Direktive 2009/103 Europskog parlamenta i Vijeća u odnosu na osiguranje građanskopravne odgovornosti u pogledu upotrebe motornih vozila i izvršenja obaveza osiguranja u skladu s inflacijom.

U skladu s tom odlukom osigurane svote su:

  • 48.827.000,00 kn za štete na osobama (u slučaju štete zbog smrti, tjelesne ozljede i oštećenja zdravlja)
  • 9.841.000.00 kn za štete na stvarima (u slučaju uništenja ili oštećenja stvari)

Nove osigurane svote su istaknute na tisku polica obaveznog osiguranja.

Zašto bi ova informacija zanimala prosječnog vlasnika motornog vozila ?

Prije svega, zato da obrati pozornost na visinu mogućih odšteta koje ima pravo iskoristiti nakon plaćanja police, trenutno prosječne cijene za ZG tablice, 1250 kn. Zatim, zato da nikome ne pada na pamet ideja o plaćanju štete iz svog džepa (za primjer, kad se dogode manje štete na parkingu) “jer će izgubiti 50% bonusa”. Nakon što vozač ošteti susjedovu ogradu kod parkiranja vozila (možda se čini rijedak slučaj, ali za vozače teretnih i dostavnih vozila po uskim ulicama je jako velika mogućnost ove štete). Za događaje kada vozač motornog vozila udari pješaka, biciklista, vozače romobila, sve su to primjeri na koje se odnose ove osigurane svote. Radi tih slučajeva ugovarate osiguranje automobilske odgovornosti,a ne samo zato da prođete registraciju vozila. Bonus možete zaštiti doplatkom. Najčešće se odnosi na jednu štetu godišnje, ali postoje i osiguravajuće kuće koje daju nagradne bonuse za godine bez štete (tako da se dogodi da vrijede i za 2 štete u istoj godini). Čak i ako nemate zaštitu bonusa, razlika u premiji iduće godine je zanemariva u odnosu na iznose šteta (nema lakiranja vozila bez 1.500,00 kn).

Za tumačenje odšteta za duševnu bol i slične naknade je najbolje kontaktirati odvjetnika. Članovi uže obitelji pokojnog iz prometne nesreće imaju pravo na takve isplate.

Gubitak prava iz osiguranja može se dogoditi u slučajevima:

  • ako vozač nije imao važeću dozvolu
  • ako je vozaču oduzeta dozvola
  • ako je vozač upravljao vozilom pod utjecajem droga, alkohola, psihoaktivnih lijekova
  • ako je vozilo tehnički neispravno
  • ako je šteta prouzročena kaznenim djelom obijesne vožnje (pravomoćna sudska presuda)

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.