Osiguranje od odgovornosti za neispravan proizvod

Osiguranje od odgovornosti pravnih osoba se sastoji od 3 različita proizvoda: javna odgovornost prema trećima, profesionalna odgovornost i odgovornost za neispravan proizvod. Javna i profesionalna se često ugovaraju dok neispravan proizvod dosta rjeđe.

Klijenta zanima “osiguranje za proizvode koji završe u povratu tijekom procesa proizvodnje, zbog nedovoljne kvalitete da bi išli u daljnju distribuciju”.

Nakon kratke analize dolazimo do odgovora klijentu da takvo osiguranje ne postoji. Jer je to “škart roba”, greška u proizvodnji, koja svakako ide u otpad. Ne možete se osigurati sami protiv sebe, bi glasio grubo sažeti odgovor.

Slučaj kada neispravan proizvod završi kod krajnjeg korisnika, bilo kao ugrađeni dio nekog većeg sustava ili samostalna jedinica, zatim taj korisnik (kupac proizvoda) ima štetu prouzročenu neispravnosti u proizvodnji tog proizvoda, smisao je ugovaranja takvog osiguranja. Hoće li kupac samostalno doći do proizvođača kao krivca ili posredno, svejedno je, opet je proizvođač odgovoran za ispravnost proizvoda. Teško je navesti sve primjere primjene, najbolje je postaviti upit sa što širim opisom ako niste sigurni odnosi li se ova vrsta osiguranja na vaše poslovanje. Bilo je dobivenih parnica sa milijunskim odštetama protiv farmaceuta i proizvođača kozmetičkih proizvoda koji su dobri primjeri osiguranja za neispravan proizvod. Možda u našim domaćim parametrima ne moramo ići u takve daljine, ali svakako razmislite može li se i vas kao proizvođača sjetiti neki kupac. Neispravan proizvod može biti i npr. hrana, gdje je odgovoran restoran koji je priprema i poslužuje.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.