“Može li se kasko osiguranje prebaciti na novo vozilo?”

Klijent ima aktivnu policu kasko osiguranja za vozilo koje upravo dogovara prodaju. Već je naručio novo vozilo u auto salonu i zna vrijeme isporuke. Želi napraviti “prijenos” kasko osiguranja sa starog vozila, jer je od ugovaranja police prošlo tek 2 mjeseca.

Kod kasko osiguranja ne postoji prijenos prava na novog vlasnika, kao što je to slučaj kod obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, što često ljude zbuni i poistovjećuju te dvije vrste osiguranja jer su obje za vozila.

Kasko osiguranje vrijedi koliko i vlasništvo vozila, prometna dozvola je dokaz o vlasništvu. Istog trenutka kada se napravi prijenos vlasništva, osiguranje više ne vrijedi. Kasko policu možete raskinuti i tražiti povrat neiskorištenog dijela premije. U međuvremenu ugovarate policu za novo vozilo i plaćate novu premiju. Jedina opcija koja se možda dogodi je da je osiguranje u istoj osiguravajućoj kući pa samo napravite prebačaj neiskorištenog dijela premije na novu policu.

Teoretski je moguće napraviti i prekid obaveznog osiguranja, ali za to morate odjaviti vozilo. Ovu varijantu gotovo nitko ne radi (osim u slučaju većih flota za pravne osobe) i lakše je uračunati taj trošak u prodajnu cijenu vozila.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.