“Isplati li se ugovarati kasko osiguranje za automobil star 5 godina?”

Klijentu se bliži obnova police kasko osiguranja. Ovo mu je druga godina otkad je prvi put ugovorio policu, nakon kupnje, tada 3 godine starog vozila srednje klase. Novonabavna cijena vozila je bila oko 170 000 kn. Prve godine je svakako mislio ugovoriti kasko. Imao je jednu manju štetu sa lakiranjem. Zatim je obnovio policu iduće godine.

Traži savjet pitanjem treba li mu dalje kasko osiguranje? To bi svatko trebao za sebe odlučiti, jer je potrebno sagledati cijelu financijsku ili materijalnu situaciju vozača ili obitelji, da bi se dao neki suvisli odgovor.

Ako imate viška novaca, ne treba vam kasko osiguranje jer u svakom trenutku možete namiriti troškove popravka od prometne nezgode, šteta na parkingu ili u najgorem slučaju krađe. Onima koji svaki mjesec krpaju financijsku konstrukciju takvi troškovi predstavljaju veliki teret. Drugo, ili možda prvo pitanje je, koristi li se vozilo kao glavno u obitelji ili je riječ o drugom ili trećem autu. Ako je ono glavno prometno sredstvo, svakako je pametno ugovoriti neki oblik kasko osiguranja.

Vrijednost za totalnu štetu vozila svake godine pada s amortizacijom vozila. S druge strane vrijednost razbijenih, ukradenih ili vandalizmom oštećenih dijelova vozila ne pada, jer dobivate namirenje novih dijelova i troškova ugradnje. Tako da ne treba očekivati da je svake godine jeftinija premija sa starosti vozila. Premija ovisi o stanju na tržištu, o cijeni dijelova i rada (čemu smo trenutno svjedoci neočekivane inflacije, posebno manjka skupljih dijelova), a i učestalosti šteta vozača te i ostalih osiguranika (npr. događa se da je u osiguravajućoj kući kasko osiguranje kao proizvod u minusu zbog ukupnih šteta, tako premija mora biti skuplja na obnovi).

Kasko osiguranje ima dodatne varijante za starija vozila ili ona kojima je i dalje visoka novonabavna cijena što ih čini jako skupim za puni kasko. Može pokriti kombinacije, od samostalnog sudara do elementarnih nepogoda ili krađe.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.