“Zašto mi se razlikuje cijena za osiguranje kuće u Njemačkoj i u Sesvetama”?

Sasvim razumno i logično pitanje klijent postavlja tijekom prodajnog razgovora u vezi osiguranja kuće, od skoro svih rizika sa dodatkom potresa, najširi paket za građevinski dio i kućanstvo.

Prije svega, za ovakve usporedbe je preduvjet da su objekti približno iste kvadrature, godine i tipa izgradnje. U ovom slučaju je to zadovoljeno. Druga stvar je da nisu sva osiguranja imovine, proizvodi osiguranja imovine jednaki. To mislim i da samo uspoređujemo hrvatsko tržište, a posebno strano, gdje je dodatno prilagođeno podneblju i zakonima tih zemalja. Razlika može biti u pokrićima, osiguranim štetama nabrojanim na polici, ali i i visini pokrića u slučaju istih šteta. Npr. osiguravajuća kuća A pokriva poplavu i bujicu na puni iznos koji je osigurana kuća, dok osiguravajuća kuća B limitira taj iznos do 20.000,00 kn. Razlika je što netko daje gratis pokriće za hitne intervencije za klijente koji uzmu najširi paket osiguranja, više nego korisno pokriće, vrijedno bar 200 kn godišnje. Razlika je u pokriću udara groma na instalacije, prenapon od udara groma na kućanskim uređajima, dosta se razlikuju limiti pokrića. Razlika je da neki daju gratis pokriće za pomoćne objekte u dvorištu (spremišta, garaže, sjenice, bazeni, drvarnice, ograde). Kod nekih imate pokriće za vrtni namještaj, tende i nadstrešnice bez doplatka.

Najvažnija stavka koja radi razliku da može hrvatska polica biti skuplja do njemačke je pokriće potresa. Nisu svi gradovi jednako rizični za ugovaranje potresa. Tu razlikujemo gradove po Hrvatskoj, ali i po samom Zagrebu ako uzmete nekoliko različitih poštanskih brojeva vidjet ćete da su neka područja grada trusnija i rizičnija od drugih. Tako da možemo zaključiti da je potres najskuplja stavka koja radi razlike. Isto tako kod rizika potresa trebate obratiti pozornost da je pokriće sa ili bez sudjelovanja klijenta u svakoj šteti (“franšiza”).

Za više informacija i prilagođeni izračun pošaljite upit.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.