“Kako mogu osigurati električni romobil kao prijevozno sredstvo?”

Kao prijevozno sredstvo nikako. Nema obaveze ni mogućnosti osiguranja od odgovornosti u prometu. Razlog je trenutna zakonska regulativa i nemogućnost homologacije. Električni romobili (slična je situacija i sa električnim biciklima) ne podliježu registraciji te se osoba koja njima upravlja vodi kao pješak i mjesto mu je na nogostupu. Koliko god to trenutno zvučalo nerealno u mnogim situacijama, pogotovo uzeći u obzir snagu nekih novijih proizvoda, sadašnja sitacija je takva, a vrlo vjerojatno će uskoro doživjeti velike promjene.

Osigurati se može vozač, od privatne odgovornosti i nezgode. O osiguranju privatne odgovornosti sam već pisao, to je isto pokriće koje imate na policama privatne imovine. Osiguranje od nezgode pokriva smrt, trajni invaliditet, lomove, bolovanja. Bitna napomena je da ako u prometu stradate od strane vozila koje je registrirano (ujedno i osigurano od automobilske odgovornosti) štete od ozljede možete naplatiti po polici obaveznog osiguranja krivca za nesreću.

Ovdje je upit bio konkretno za neku vrstu grupnog osiguranja jer se radi o vozilima za najam. To se može odraditi na sličan način, naravno sa tragom tko je napravio ugovor o najmu ili kupio kartu, ovisno kako već poduzeće registrira klijente.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.