Koja je razlika između zaštite bonusa po kasko osiguranju i doplatka za više šteta po jednoj kasko polici ?

Kasko osiguranje vozila ima više različitih prozvoda, od djelomičnog do punog kasko pokrića, od kojih se isto razlikuju uvjeti među osiguravajućim kućama. Klijente dodatno zbunjuju doplatak za zadržavanje bonusa i doplatak za otkup franšize u drugoj šteti.

Doplatak za zadržavanje bonusa odnosi se na jednu prijavljenu štetu u osiguravajućoj godini. U suprotnom bonus kod obnove osiguranja pada od 10 do 20 %.

Doplatak za otkup franšize znači da u slučaju druge štete u istoj osigurateljnoj godini nema sudjelovanja u šteti, što bi inače iznosilo od 20 do 30% od ukupne premije (bez bonusa i popusta). Ova se vrsta doplatka sve rijeđe može pronaći kod maloprodajnih proizvoda kasko osiguranja, a češće kod osiguranja flota vozila poduzeća. Razlog je što je kasko osiguranje kao proizvod na granici isplativosti i stalno je na meti povišenja premija. Tako da klijenti koji idu logikom da će premija iduće godine biti manja ako nije bilo štete ili zato što je vozilo starije godinu dana, najčešće budu iznenađeni. Primjera radi, ove je godine bilo nekoliko dizanja premija, zadnja je kao razlog imala inflaciju cijena servisa i dijelova.

Za sve nedoumice i pomoć oko tumačenja uvjeta i cjenika slobodno pitajte.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.