Mogu li dobiti ovrhu nakon neplaćene premije osiguranja imovine ?

“Poštovani,

dobio sam ovršni prijedlog odvjetničkog društva X u vezi neplaćene premije osiguranja stana. Kako je to moguće ?”

Ovakve situacije nisu rijetkost kada je u pitanju osiguranje privatne imovine, posebno višegodišnji ugovori, bilo sa specificiranim trajanjem (npr. 5 godina, 10 godina, ili do otkaza). Polica se plaća za godišnje razdoblje. Način plaćanja može biti godišnji, mjesečni, na rate karticom. Ugovor o osiguranju pak može biti višegodišnji. To je ono što klijente zbuni. Iako sve te stakve pišu na polici. Morate paziti da podmirenje svih premija zato što je osiguranje imovine, privatne i poslovne (tu možemo pridodati i zravstvena osiguranja) utuživo, premija se mora podmiriti. Nije kao kod osiguranja života npr., gdje će polica otići u storno i ništa nakon toga niste dužni. Razlog je u zakonskim okvirima pod kojima se takav ugovor sklapa.

Drugi razlog je višegodišnji ugovor, koji ima svoje trajanje. Može se raskidati pod određenim iznimkama, a to su prodaja nekretnine, prenamjena, preoblikovanje, smrt ugovaratelja osiguranja. Ako je polica sklopljena na neodređeni period (do otkaza), možete je raskidati svake godine, ali do 3 mjeseca prije isteka tekuće osigurateljne godine, to je recimo razdoblje plaćanja premije svake godine. Tu se može bez posebnog razloga napraviti prekid.

Kod raskida police tijekom trajanja, npr. prodali ste stan na polovici trajanja police, imate pravo na povrat neiskorištenog dijela premije (ako niste prijavili štetu i koristili policu te godine).

U svakom slučaju, prije ovrhe i utuženja bi klijentu trebala doći obavijest i upozorenje o neplaćenim premijama. Ako niste sigurni u status svojih polica osiguranja imovine, svakako nije loše barem jedom godišnje provjeriti sa svojim osigurateljem, makar da se podsjetite što sve imate ugovoreno i pokriveno osiguranjem.

handshake vector by freepik

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.