“Zašto je potrebno dati osobne podatke za izračun osiguranja automobilske odgovornosti i kaska?”

Otkad je krenula famozna uredba o zaštiti osobnih podataka, sve češće pitanje koje postavljaju potencijalni klijenti (najčešće nepoznati, bez preporuke, tipa internet upiti) je ovog tipa:

Zašto vam je potrebna moja prethodna polica automobilske odgovornosti da bi izračunali cijenu za obnovu?

Zašto vam je potreban OIB za izračun osiguranja vozila?

Zašto vam je potreban datum rođenja..

Uglavnom, ti podaci nisu potrebni meni osobno, niti većini kolega koje se bave ovim poslom. Potrebni su programu osiguravajuće kuće preko kojeg dolazimo do izračuna premije. A imaju sve više parametara za izračun premije, od kojih je svakako jedan od najbitnih datum rođenja. OIB je isto bitan kod provjere šteta, bilo za automobilsku odgovornost, ili za kasko osiguranje (gdje su te razlike još vidljivije ako je stranka štetnik). Otkako su postale moguće sve vrste dupliciranja i dobivanja bonusa, potrebne su i veće provjere povijesti šteta, dok se prije gledala šteta samo po prethodnoj polici. Mi koji zastupamo više osiguravajućih kuća i radimo po nekoliko izračuna odjednom moramo toliko puta više i paziti na točnost izračuna, cjenik i uvjete svake osiguravajuće kuće zasebno.

Zar ne postoji neki informativni kalkulatori ?

Postoje da, većina ima tu opciju. Opet onda dolazimo do najveće prepreke, dajete nekome informaciju i radite izračune za koje uopće ne znate jesu li točni i dajete ih nepoznatom potencijalnom klijentu. Pomalo nebulozno, složit ćete se. Tako da, ukoliko je netko ozbiljna stranka, predat će sve što je potrebno za neki posao, a na prodavaču je svakako da obrazloži razloge zbog kojih traži određeni dokument. Zaštita podataka i diskrecija u poslu postoji oduvijek, za to nisu potrebne ni direktive ni novi zakoni. Svakodnevno u svom poslu baratamo svim vrstama privatnih dokumenata (od osobnih iskaznica, rodnih listova, vjenčanih, smrtovnica, ostavinskih rasprava) koje nam je dužnost čuvati i paziti pri korištenju.

vector by VectorStock / iconsgate

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.