Koja je cijena osiguranja kuće od 180 m2 ?

Primjer čestog pitanja koje se veže uz osiguranje privatne imovine, jednako kao i “koliko košta osiguranje stana od 60 kvadrata ?”

Teško je dati jednostavan odgovor jer je to blizu pitanja primjerice “koja je cijena novog auta?”. Ovisi o klasi, modelu, opremi… Nije isto, ali je slično sa osiguranjem privatne imovine. Odgovor bi glasio od 1.000 kn do 3.500 kn. Kod osiguranja kuće je potrebno odrediti želi li klijent osigurati samo građevinski dio kuće ili i stvari kućanstva, od kojih rizika ih želi zaštititi i na kraju najvažnije, koja je vrijednost građevinskog dijela i stvari kućanstva. Nije potrebno zbrajati sve stavke zasebno, postoje određene vrijednosti po m2 koje su uobičajene. Potres je stavka koja čini veliku razliku u cijeni, pogotovo ako se ugovara za zagrebačke adrese.

Mišljenja sam da ne treba gledati najjeftinije nego ono što vam zaista treba i odgovara vašim mogućnostima. Uvijek možete sniziti premiju sa franšizom (sudjelovanje u šteti).

Ne treba gledati ni najosnovnije pakete, osim ako radite osiguranje samo zbog kredita i nije potrebno osigurati ništa osim požarnih opasnosti. Iako su se sad klijenti osvijestili i kod polica za kredite sve više traže pokriće potresa. U većim paketima postoje i pokrića poput hitnih intervencija, prenapona na instalacijama i uređajima, privatne odgovornosti prema susjedima i slično.

Bruto kvadratura se uzima za građevinski dio, neto kvadratura za kućanstvo. Budite što točniji u opisu i veličini jer se često zna dogoditi da nakon ovjerene ponude i uplate, služba za obradu polica (tarifa) kaže da opis ne odgovara realnom stanju nekretnine. Uz današnju tehnologiju je nemoguće sakriti nadozidani kat kuće ili dodatnu garažu. Na kraju, nije ih ni potrebno sakrivati. Važno je stvarno stanje nekretnine, etažiranje i legalizacija nisu presudni za valjano osiguranje.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.