Posljedice koronakrize na tržište osiguranja

Često je pitanje otkako je krenula kriza vezana za koronavirus kako je to sve skupa utjecalo na tržište i kupovne navike klijenata?

Putno osiguranje je postalo endemska vrsta, više se nitko ne sjeća kada je zadnja polica ugovorena. Manje se kupuje novih vozila, ali tržište rabljenih je i dalje jako živo, tako da su osiguranja vozila na približno istoj razini. Ljudi su postali puno svjesniji opasnosti od potresa i traže veća pokrića za osiguranje imovine, privatne i poslovne (što nije posljedica korone nego potresa koji se dogodio za vrijeme korone). Traže se više pokrića za prekid rada pravnih osoba.

Možemo zaključiti kako će i tržište osiguranja doživjeti promjene nakon ovog iskustva. Najbrže su bile uvođenje naplate na rate preko online sustava gotovo svih banaka, prijava i obrada šteta putem elektroničke pošte i sustava za dizanje dokumenata (postojalo je i ranije, ali samo za prijavu, procjene su bile uživo). Sigurno će uskoro doći do uvođenja pokrića kroz nove proizvode ili dodatke na postojeće police.

Jedan primjer kako je pogođeno malo razvijenije tržište, možemo reći slobodno kako su najviše nastradali prijevoznici koji su platili svoje skupe police za kamione, tegljače, razne odgovornosti i onda stajali na parkingu.

https://www.independent.ie/world-news/coronavirus/irish-insurers-urged-to-partially-refund-motor-premiums-as-us-companies-return-millions-to-policyholders-39119233.html

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.