Komentar na rješavanje šteta od posljedica potresa

Moram napisati kratak komentar na štete od potresa u Zagrebu, više od 2 tjedna nakon traumatičnog događaja. Čitajući jedne poznate novine ostao sam šokiran količinom neznanja, zlobe i polovičnih informacija kojima se obasipa čitatelje (nekako se nadam da je nenamjerno).

Kasko osiguranje i potres

Prvo su se mnogi šokirali kada su primjetili na policama i uvjetima da neke poznate kuće ne pokrivaju potres u punom kasko osiguranju. Kod većine je ipak u pokriću. Onima koji ne pokrivaju rizik potresa je ovaj događaj bio velika antireklama.

Puni kasko se zove tako jer postoji i djelomični, a ne zato jer pokriva sve štete što netko može zamisliti. Svakako je polica mjesto na kojem piše popis događaja koju ulaze u prijavu štete, a ne kategorija “mislio sam”, “meni su rekli”. Odvojite 5 minuta i pročitajte dokument koji ste kupili za nekoliko tisuća kn. Danas uz uvjete ide i kratki opis pokrića i još nekoliko dokumenata kojima se štiti stranke. One šale sa sitnim slovima su davna prošlost i sve je transparentno. Da pokriva sve moguće štete, zvalo bi se all risk osiguranje. Npr jedna je osiguravajuća kuća prije par godina uvela štete za slučaj da glodavci pregrizu kablove u vozilu (zavuku se kod motora). To drugi nemaju, ali zato imaju gratis asistenciju za slučaj nezgode ili kvara. Neki imaju dodatak da vam pokriju cijenu novog vozila ako nakon 1. godine osiguranja doživite totalnu štetu s vozilom, a plaćate financiranje (jer možete ostati dužni za amortiziranu svotu). Ti su svi rizici proizašli iz nekih stvarnih situacija koje su se ranije događale. Živimo u vremenu tržišne ekonomije, svatko može napraviti svoj proizvod sa pokrićem i uvjetima kakvim želi. Na potres prije nije nitko obraćao pozornost jer se jako rijetko događa. A od tih kuća koje ne pokrivaju, bilo je slučajeva gdje se strankama izlazilo u susret maksimalno i isplaćivalo iako nije bilo osnove.

Potres i osiguranje imovine

Kod osiguranja imovine je bilo najviše prijavljenih šteta. Ovdje je otegotna okolnost bila i korona kriza koja brani izlazak na teren i sve su se štete prijavljivale preko fotoelaborata i slanja prijava emailom. To je svakako bio presedan koji dosad nije viđen.

Potres je izazvao dosta polemika jer su neki mislili da imaju pokriće potresa zbog toga što na požarnih policama piše “požar i požarne opasnosti (oluja, tuča, elementarne nepogode)”. Potres nije elementarna nepogoda u smislu osiguranja. Potres je zaseban rizik i kao takava mora biti naveden na svakoj polici i za njega se zaračunava posebna premija, neovisna o paketu rizika koji idu uz kuće i stanove (požar, oluja, tuča, provalna krađa, izljev vode, poplava). Premija potresa obično košta kao i sve ostalo, ako gledamo građevinski dio neke nekretnine ili domaćinstvo (kolika je cijena osiguranja građevinskog dijela – još toliko je za potres) i to je nešto što je većinu kupaca odbilo od tog rizika prilikom ugovaranja police. Najskuplji je za Zagreb, iako nije ista cijena po svim poštanskim brojevima u Zagrebu i prigradskim naseljima, ima razlika.

Provjerite pokrića na svojim policama, ako ste ih davno ugovarali i niste sigurni što plaćate. Svakako možete tražiti korekciju i novi izračun.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.