Štete od potresa u Zagrebu i novo ugovaranje osiguranja imovine

22.03.2020 će zadugo ostati u kolektivnoj svijesti stanovnika Zagreba i okolice. Nakon što su konačno poslušali savjete stožera za obranu od koronavirusa i ostali u svojim kućama (znam da sam u subotu popodne i navečer pomislio kako sa balkona čujem samo tišinu i osjećaj od toga dana će ostati jedan od bolesnijih ikada) u nedjeljno jutro je cijeli kvart bio vani u 7:00 u strahu od novih potresa, nekoliko njih do podneva. Tako snažan osjećaj bespomoćnosti nikad nisam osjetio. Evakuacija po cesti i cijele obitelji u vozilima davale su atmosferu iz apokaliptičnog SFa.

Prvi i najjači potres je bio 5.5 prema Richteru ili 7 prema Mercalli ljestvici. Nakon njega bilo je prema nekim mjerenjima oko 80 manjih različite jačine. Osigurateljna pokrića za štete u potresu kreću od 5 stupnjeva MCS ljestvice (to je ona koja bilježi vidljivu oštećenost i osjet potresa, za razliku od Richterove koja mjeri energiju).

Nakon prva 3 dana je konačno prestalo jače podrhtavanje tla (osiguranja i bilježe štetu od jednog potresa kao događaj koji traje 72 sata) i tada su krenule prve prijave šteta. Koje se nisu mogle dogoditi u gorem vremenu jer traje zabrana hodanja po terenu svim procjeniteljima i osiguravajuće kuće rade većinom preko telefona i info mailova, uvjeti rada koje je nametnuo koronavirus. Osiguravajuće kuće su omogućile prijavu šteta i slanje fotoelaborata od strane klijenta, što dosad nikad nije bilo moguće. Vidim da su neki klijenti već krajem tjedna dobili prve isplate neospornog dijela. Zbog općeg kaosa u gradu teško da su se mogli sanirati svi potrebni radovi tako da će sigurno isplate teći u etapama.

Najviše su stradali stariji objekti u centru grada zbog starosti objekata i načina gradnje, teških zidanih dimnjaka, te naselja na obroncima Medvednice (gdje je i bio epicentar potresa). Ovdje možemo čitati buduća ograničenja u ugovaranju pokrića potresa na osiguranju imovine. Objekti izgrađeni prije 1964. godine (nakon potresa u Skoplju je krenula nova zakonska regulativa za gradnju u bivšoj državi) idu u puno veći doplatak, razredi opasnosti za potres će se bitno korigirati i po naseljima, obavezni su fotoelaborati vanjske i unutarnje strane objekta. Nadalje, neke osiguravajuće kuće su uvele trenutnu zabranu ugovaranja potresa za područje Zagreba i okolice, nadam se da se to odnosi na vrijeme dok ne riješe sve odštetne zahtjeve, dok je kod nekih ograničenje u početku pokrića (prvih mjesec dana odgoda početka pokrića, samo za rizik potresa).

Sve više klijenata će u budućnosti obraćati pozornost na ovo pokriće, koje smo dosad nekako smatrali kategorijom “ma neće nas”, najviše zbog visine premije. I to je istina, neće svakoga pogoditi, ide svakih 150 godina, tko ima jaču građevinu možda neće vidjeti ni ožiljka na žbuki ili crijepu, a može se dogoditi i totalna šteta (kao što je slučaj na puno kuća na obroncima, koje izvana izgledaju netaknuto). Premija za potres je na području Zagreba bila otprilike ista kao svi ostali rizici zajedno (gledamo li paket za osiguranje građevinskog dijela, isto tako za stvari kućanstva). Možemo reći da je potres imalo ugovoreno na 10 polica osiguranja privatne imovine 1 klijent u prosjeku. Apeliram i da pročitate policu i navedena pokrića na svojim ugovorima s maksimalnom pozornosti i uvažavanjem posla (uz nove IDD pravilnike, gdje je sve 3 puta navedeno, osim samih uvjeta) tako da se smanje prigovori tipa “ja sam mislio da je sve u tome” (za premiju 298 kn godišnje, op.a). Ako je nešto nejasno tražite pojašnjenje. Ako vam se ne svidi odgovor imate 14 dana za raskid svakog ugovorenog posla, uz povrat premije.

Franšiza, sudjelovanje osiguranika u šteti, kod osiguranja od potresa

Kod osiguranja od potresa je moguće ugovoriti policu sa sudjelovanjem u svakoj šteti (npr. 10% od iznosa štete), što će dosta smanjiti premiju. To ne moraju biti velika sudjelovanja, npr opcija gdje je minimum 3.000 kn i maksimum 40.000 kn je skroz prihvatljiva. Za pitanja i pomoć oko ugovaranja novih osiguranja ili tumačenja postojećih slobodno pišite.

Leave A Comment

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.