Kako mogu osigurati svoj stan u kući sa 3 etaže?

Stranka je postavila upit kako može osigurati svoj stan, građevinski dio i stvari kućanstva, ako živi na zadnjoj etaži kuće koja je podijeljena na 3 stana. Ovo je dosta čest slučaj jer je sve više nekadašnjih obiteljskih kuća koje su preuređivane ili prodavane sa zasebnim stanovima. Tako da ljudi sad u njima žive kao u manjoj zgradi, ali nemaju obavezu pričuve i osiguranja zajedničkih prostora, kao što je slučaj sa većim zgradama. Iako bi to bilo dobro organizirati na nekom dobrovoljnom nivou.

Odgovor bi glasio:

Građevinski dio je u ovom slučaju moguće osigurati samo kao cjelinu, nikako parcijalno. Što bi značilo da se stave osiguranici svi vlasnici stanova i podijele trošak premije. Ugovaratelj i osiguranik može biti i samo jedan stanar, ali je preduvjet kvalitetnog rješavanja štete da nema međusobnih sporova među stanarima i da su uredni odnosi. Razlog zbog kojeg se ne može raditi klasično etažno osiguranje kao u velikim zgradama je da se kuća ne dijeli na 3 dijela horizontalno, nego svim stanarima pripada i krovište, a ne samo gornjem stanu. Kod osiguranja građevinskog dijela kuće u pokriću su i ograda, instalacije plina, struje, uređaji za grijanje i hlađenje, antene, garažna vrata, vrtne biljke i sjenice, što bi sve bile stvari u zajedničkom vlasništvu takve jedne zajednice stanara.

Unutrašnjost stana, kućanstvo, osiguravaju svaki zasebno. Preporuka je sve napraviti u jednoj osiguravajućoj kući, radi lakše obrade eventualnih šteta, a i bolji su popusti za klijenta.

Stanovi ne moraju nužno biti etažirani, bitno je stvarno stanje i da su odvojeni ulazi.

Za sve detaljnije informacije i izračun premije pošaljite upit.

Leave A Comment

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.