Ima li razlike kod dopunskog zdravstvenog osiguranja u različitim osiguravajućim kućama?

Nema. Bar ne kod osnovnog pokrića koje svima treba, a to su troškovi sudjelovanja (participacije) prilikom izdavanja lijekova na recept i korištenja zdravstvenih usluga, kod liječnika opće prakse, stomatologa, na specijalističkim pregledima, u slučaju boravka u bolnici.

Razlike su u premiji, a razlog je što su to privatne osiguravajuće kuće (ovdje radimo razliku od HZZO) koje su postavile svoje cjenike i ciljanu skupinu. Tako sada postoje premije već od nekih 30 kn mjesečno za mlađe osobe. Preko 60 godina starosti je i dalje najpovoljniji HZZO.

Druga bitna razlika je pokriće dopunske liste lijekova (tzv B lista lijekova). Oni koji su kronični pacijenti znaju koje lijekove koriste i to se lako može provjeriti na službenim stranicama HZZO https://www.hzzo.hr/zdravstveni-sustav-rh/trazilica-za-lijekove-s-vazecih-lista/

Postoje osiguravajuće kuće koje u cijelosti pokrivaju B listu lijekova u osnovnom paketu, a neki imaju pokriće B liste uz nadoplatu. Postoji i treća opcija gdje je B lista uz nadoplatu, ali ograničena na npr. 2 kutije lijeka godišnje ili novčani iznos (npr. do 1.000 kn godišnje).

Svakako se informirajte prije ugovaranja police.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.