Oštetili ste prijateljev pametni telefon ili laptop? Prijava štete po osiguranju privatne odgovornosti

Prijatelji su vam došli u posjetu u stan na večeru, piće, druženje. Jedan od njih ima novi mobitel (uzeo ga je na pretplatu, ali u maloprodaji košta cca 5.000 kn). Prilikom serviranja jela i pića polijete mobitel i dogodi se totalna šteta, neisplativ popravak. Ili još češća situacija je da netko sjedne na telefon i slomi ekran koji košta kao pola telefona, isto neisplativ popravak.

Ukoliko imate osiguranje domaćinstva vrlo vjerojatno je u tom paketu i osiguranje privatne odgovornosti. U najmanjem pokriću je bar 10.000 kn do 20.000 kn, u većim paketima i do 300.000 kn. Ovaj slučaj bi bio dio privatne odgovornosti. Štetu prijavljujete po svojoj polici, ali zajedno sa oštećenikom. Moguće je takvu policu ugovoriti i odvojeno od privatne imovine, premije su više nego prihvatljive.

Definicija privatne odgovornosti prema trećim osobama (ne vrijedi prema članovima obitelji) je izvanugovorna odgovornost osiguranika za štetu zbog smrti, tjelesne ozljede ili narušenja zdravlja te oštećenja ili uništenja stvari treće osobe. To su i štete u svakodnevnom životu od npr. uporabe bicikla, bavljenja sportom, držanja kućnih ljubimaca, vlasništva stana ili kuće (zato je dio paketa kućanstva, onda vrijedi i za štete koju učine članovi obitelji, npr. djeca).

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.