Po kojoj su polici osiguranja pokrivene rolete na prozorima stana?

Klijentu se dogodila šteta na roletama stana od posljedica tuče. Nakon što je počela padati tuča spustio je rolete na svim prozorima jer su komadi leda bili takvi da bi oštetili stakla i stolariju. Napomenut ćemo i da se šteta dogodila na 2 stana u istom vlasništvu, ali osiguranih kod različitih osiguratelja. Epilog su nekoliko oštećenih roleta, neke u cijelosti, a neke djelomično (sa udubljenjima sličnima onima na vozilu nakon tuče). Klijent ima ugovoreno pokriće za kućanstvo jer građevinski dio plaća preko pričuve.

Prijavio je štetu kod oba osiguratelja. Prvi je osiguratelj sve uredno priznao. Drugi osiguratelj je odbio štetu s obrazloženjem da su rolete pokrivene preko njihove police osiguranja građevinskog dijela stana ili kuće. Problem u cijeloj priči je da nigdje u uvjetima tog osiguratelja nije izričito navedena takva tvrdnja. Kod onog prvog osiguratelja, gdje je sve glatko prošlo, stoji u popisu pokrića.

Svaki proizvod osiguranja ima svoje cjenike, pravila pod kojima se ugovara (smjernice) i uvjete. Normalno je da se mogu razlikovati proizvodi različitih osiguratelja (za isti predmet osiguranja), ali je jako problematično kada se ne može jasno pročitati što je pokriveno, a što nije, te dovodi do velikih neugodnosti. Želim još jednom naglasiti da situacije nisu nikome u interesu i ono što možete učiniti kao kupci ovakvih proizvoda je da pročitate još jednom policu i uvjete. Sve nejasnoće možete riješiti i u zakonskom roku od 14 dana stornirati policu ako shvatite da to nije dobro rješenje za vas.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.