Osiguranje privatne imovine i godišnji odmori

Ljetni godišnji odmori razdoblje su kada se najviše razmišlja o ugovaranju osiguranja stana, kuće, domaćinstva. Razlog je što se izbiva iz mjesta stanovanja i do nekoliko tjedana u komadu. Super je ako imate dobre susjede koji će vam provjeriti stan i zaliti cvijeće, ali ovdje ćemo navesti nekoliko najčešćih scenarija gdje je teško spriječiti veću štetu ako nismo u stanu.

Izljev vode iz vodovodnih i kanalizacijskih cijevi

Pucanje ili curenje vode u predjelima stanova oko kupaonice su najčešće štete na privatnoj imovini. Pogađaju jednako one u čijim se stanovima dogodila šteta kao i susjedne stanove. U najgorim scenarijima moraju provaljivati u vaš stan da bi zaustavili veću štetu.

Provalna krađa

Štete od provalne krađe su najčešće za vrijeme ljetnih praznika jer je lako provjeriti tko nije u kući. Možda ste se pobrinuli da lopovi nemaju previše za odnijeti, ali veliku štetu mogu napraviti razbijena vrata i prozori, ako vaš stan ostane otvoren do povratka s godišnjeg odmora.

Oluja

Ljetno je doba postalo jako nepredvidljivo što se tiče vremenskih nepogoda i u nekoliko minuta se dogodi olujno nevrijeme koje može oštetiti stakla, prozore, vrata ili u najgorem slučaju cijeli krov. Dobra je stvar ako na polici privatne imovine imate ugovorenu asitenciju ili pomoć majstora tako da se odmah krene u rješavanje štete.

Cijene?

Uzmimo prosječni stan od cca 70 m2 i premiju za domaćinstvo od 350 kn godišnje ili kuću od 250 m2 sa premijom za osiguranje građevinskog dijela od 1.100 kn godišnje i možemo reći da je trošak prihvatljiv za svakog vlasnika privatne imovine. Plaćanje se može regulirati i mjesečno, a ako živite u kući sa više stanova podijelite trošak osiguranja građevinskog dijela (kao što to rade stanari u zgradama, preko pričuve). Cijene variraju ovisno o kvadraturi i visini pokrića (najčešće 3 paketa za građevinski dio i 3 za domaćinstvo). Za točan izračun pošaljite upit.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.