Kasko osiguranje brodica i jahti

Brodica je plovni objekt namijenjen za plovidbu morem koji nije brod ili jahta, a čija je duljina veća od 2,5 metara ili ukupne snage veće od 5 kw.

Jahta je plovni objekt za sport i razonodu, duljine veće od 12 metara i koji je namijenjen za dulji boravak na moru, te je pored posade ovlašten voziti ne više od 12 putnika.

Zajedno se svode na zajednički nazivnik plovila.

Predmet osiguranja su trup plovila, pogonski strojevi i oprema.

Oprema je ona koja standardno dolazi s plovilom i dodatno ugrađena oprema koja je prijavljena prilikom izrade police. Ugrađena elektronička oprema, namještaj, nautička oprema . Predmet osiguranja ne mogu biti npr. satovi, nakit, umjetnine, mobilni telefoni, prijenosna informatička oprema.

Osigurani rizici

Plovidbena nezgoda (sudar, udar, nasukanje, potonuće), vremenske nepogode (tuča, oluja), udar groma, potres, požar, eksplozija, nezgoda pri izvlačenju broda, krađa i otimačina, neovlašteno korištenje, provalna krađa, štetni postupci trećih osoba.

Premija

Premijska stopa za osiguranje plovila je puno niža nego za motorna vozila, tako da su i cijene polica prihvatljivije. Uzmete li opciju sa franšizom (sudjelovanjem u šteti) možete čak sniziti cijenu premiju za visinu franšize. To je odlična stvar za one neodlučne jer za prihvatljivu premiju imate pokriće od velikih troškova, a one manje svakako možete sami pokriti.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.