Prijave šteta na imovini nakon nevremena

Svibanj 2019. će dugo ostati u memoriji zagrepčana zbog nezapamćenog višednevnog olujnog nevremena koje je za posljedicu ostavilo 154 oštećena automobila, 1 motocikl i 2 lakše ozlijđene osobe. Oštećeno je i nekoliko vozila javnog prijevoza. Ovo je statistika šteta prijavljenih policiji, stvarni broj je puno veći. Najčešći uzroci su bili pad stabla i opadanje žbuke sa zgrada. Bilo je puno šteta i od posljedica izljevanja vode zbog obilnih oborina, poplave i bujice.

Puno se pričalo i pisalo u medijima, od strane raznih stručnjaka i “stručnjaka”, o načinu kako prijaviti štetu nakon oluje i tko je odgovaran za pad stabla i slično. Reći ću samo da se kod osiguranja odgovornosti (na što se aludira kod prijave štete nakon pada stabla na javnoj površini) može dogoditi da je za jednu štetu odgovorno više osoba (fizičkih, pravnih) tako da prepustimo takve procjene i savjete profesionalcima. Možemo samo zaključiti da je i dalje premalo prijavljenih šteta na privatnoj imovini, što samo govori da je jako mali postotak osigurane imovine (zadnje procjene oko 20%).

Za štete koje su se dogodile u vašem dvorištu trebali bi imati osiguranje privatne imovine ili automobilski kasko. Kod oba je proizvoda oluja ili lom stakla pokriven i u najjeftinijem paketu osiguranja.

Sve štete na automobilima mogu biti pokrivene kasko osiguranjem. Ako ste bili parkirani negdje na plaćenom parkingu i nevrijeme vam je uništilo vozilo možete se pokriti i preko odgovornosti vlasnika parkinga (javne garaže) tako da ne koristite svoj kasko bonus.

Šteta koja je učinjena sa vaše imovine (kuće, zgrade, lokala) prema imovini nekih trećih osoba isto može biti pokrivena sa osiguranjem imovine (u većini paketa je i javna odgovornost).

Ako imate ugovoreno osiguranje stana, kuće, domaćinstva, poslovnog prostora, za oluju koja se dogodila prošli tjedan prijavite štetu po oluji (ne po lomu stakla npr. što su neki radili, jer je uzrok loma stakla bilo nevrijeme, a i veći je iznos pokriven po šteti za nevrijeme-oluju).

Puno je mogućih opcija tako da se treba kloniti paušalnih procjena i prijaviti svaku osnovanu štetu, a onda neka procjenitelji i pravnici daju svoje mišljenje.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.