Pokriće razbojstva unutar poduzetničkog paketa osiguranja imovine

“Imao sam osiguranje poduzetničkog paketa kod osiguravajuće kuće X (poslovni prostor, oprema i zalihe) od rizika požara, izljeva vode iz cijevi, poplave i provalne krađe (i razbojstva). Dana x.y.2018. dogodila se pljačka unutar poslovnice. Bila je policija i zapisnik smo priložili uz prijavu štete. Zašto mi nije isplaćen cijeli iznos za osigurani slučaj razbojstva u trgovini?”

Klijent je vlasnik kvartovske prodavaonice mještovite robe koja se našla se na udaru razbojnika. Pred kraj radnog vremena razbojnik je uz prijetnju od blagajnice uzeo dnevni utržak. Nakon početnog šoka blagajnica i druga kolegica su pozvale policiju. U policijski je zapisnik ušao iznos koji je ukraden i da je razbojnik imao nešto u rukama dok je prijetio i vikao, ali djelatnica nije bilo sigurna što.

To je bio razlog komplikacija sa isplatom štete jer tadašnji klijentov osiguratelj nije prema priloženim dokazima smatrao da je izvršeno razbojstvo nego obična krađa, koja nije bila pokrivena policom osiguranja poduzetničkog paketa za trgovinu.

Razbojstvo je prema uvjetima osiguranja – oduzimanje osigurane stvari upotrebom sile (ugrožavanje opasnošću po život i zdravlje) protiv osiguranika ili prijetnjom da će se neposredno napasti život ili tijelo.

Naknadnim pregledavanjem nadzornih kamera uočeno je da se doista radilo o razbojstvu uz prijetnju oružjem i isplaćen je cijeli iznos štete.

Dobro je konzultirati se sa svojim osigurateljem prije prijave štete i sastavljanja odštetnog zahtjeva jer je svaki korak u ovom procesu bitan. Ono što se laiku čini logično u osiguranju se mora nazvati točnim imenom i takvog pokrića mora biti unutar police. Osiguranje osim ekonomske sadrži još veću pravnu komponentu kada su štete u pitanju.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.