Pomoć kod prijave i naplate štete u osiguranju

Ranije sam pisao o postupku i mogućim scenarijima prijave štete na motornim vozilima (prvenstveno za osiguranje automobilske odgovornosti). Tema je dosta široka i ne postoji jedinstveni postupak za koji možemo tvrditi da će biti ispravan u svakoj situaciji zato ću navesti nekoliko najčešćih.

Prijave štete za motorna vozila

Kod vozila razlikujemo nesreće sa manjom materijalnom štetom, većom materijalnom štetom i ozljeđenim osobama. U svakom slučaju sudionici nesreće su dužni razmijeniti podatke o osobama i vozilima koje su sudjelovale u nesreći. Kad postoji suglasnost tko je skrivio nesreću slijedi zajednički postupak prijave štete kod osiguranja krivca

  • ukoliko je materijalna šteta veća i ima ozljeđenih osoba zovite policiju.
  • u slučaju naleta na divlju životinju zovite policiju
  • kod loma vjetrobranskog stakla, od posljedica kamenčića ili sličnog za vrijeme vožnje, također se pokazalo dobro imati policijski zapisnik
  • u slučaju nesreće u inozemstvu ili sa stranim vozilom u Hrvatskoj isto bi bilo najbolje imati policijski zapisnik radi smanjenja mogućih komplikacija kod obrade štete
  • ako ste u prometnoj nezgodi ozlijeđeni vi ili vaši putnici, prijavu štete za ozljede vršite po završenom liječenju

Ukoliko imate ugovoren kasko za vozilo sve su štete pokrivene, ali imajte na umu da se treba pridržavati istih procedura.

Nemojte žuriti na popravak vozila isti dan kad dobijete izvid štete, ako niste sigurni da je šteta odobrena od pravne službe, likvidirana. Postoji i nešto što se zove dodatni izvid štete, procedura koja se radi kada je u servisu ustanovljeno da postoji još oštećenja koja su posljedica osiguranog slučaja, a koja nisu navedena u prvom izvidu štete. Bilo je slučajeva gdje se situacija zakomplicirala i osiguranike su dočekali dodatni troškovi kod preuzimanja vozila sa servisa.

Prijave štete za osiguranje privatne imovine

Kod osiguranja imovine način prijave štete ovisi o uzroku štete. Ako se npr. dogodio lom stakla dovoljan će biti račun staklara. U slučaju provalne krađe postupa se po policijskom zapisniku i sve što je tamo navedeno ulazi u pokriće. Štetu koja je nastala zbog izljeva vode treba što prije spriječiti da se dalje širi, a po prijavi dolazi procjenitelj napraviti zapisnik. Nakon požara će također biti pozvana policija i koristi se zapisnik za prijavu štete. Ako ste u paketu osiguranja kućanstva imali pokriće osiguranja bicikla od krađe za vrijeme korištenja opet prijava ide uz policijski zapisnik.

Teško je nabrojati baš sve moguće varijante koje se mogu dogoditi, ali jedno je zajedničko u svim slučajevima. Dobro bi bilo imati osobu iz osiguranja koja vam može olakšati i ubrzati postupak prijave i isplate štete. Ako vam je potrebna pomoć ili savjet pišite.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.