Treba li mi putno zdravstveno osiguranje ako imam Europsku zdravstvenu iskaznicu?

Treba. Europska kartica nije alternativa putnom zdravstvenom osiguranju

Osigurane osobe HZZOa ostvaruju pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Temeljem EKZO osigurana osoba Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koja se za vrijeme privremenog boravka na području druge države članice EU razboli ili ozljedi ima pravo na zdravstvenu zaštitu koja se ne može odgoditi do povratka u Hrvatsku.

Europska kartica ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite, spašavanje pacijenta (npr. uslijed nezgode na skijalištu), prijevoz pacijenta zrakoplovom u mjesto boravka (repatrijacija), što su sve pokrića koja su već u osnovnom paketu putnog zdravstvenog osiguranja. Kad se nađete u hitnoj situaciji nećete razmišljati jeste li došli u privatnu kliniku ili lokalni dom zdravlja, kod putnog osiguranja vam je to svejedno jer jednako pokriva.

Putno osiguranje pokriva i hitne stomatološke usluge. Bitno je napomenuti da, ovisno o potrebama, možete odabrati visinu pokrića (od 10.000 eur do 30.000 eur) i tako sami kreirate pokrića i cijenu. Još neka pokrića putnog zdravstvenog osiguranja kojih nema preko Europske zdravstvene iskaznice:

  • dodatno osiguranje za slučaj nezgode (smrt i trajni invaliditet)
  • dnevna naknada za neiskorišten ski-pass u slučaju nezgode (u paketu osiguranja za skijaše)
  • osiguranje prtljage u slučaje kašnjenja ili gubitka/uništenja
  • osiguranje privatne odgovornosti
  • pozivni centar sa informacijama na hrvatskom jeziku (jako korisno kada vam hitno zatreba pomoć liječnika u stranoj zemlji)
  • u najtežim slučajevima (npr. smrt osiguranika) imate pravo na povratak u svoju zemlju u organizaciji osiguratelja ili povrat sredstava ako obitelj sama organizira prijevoz

Putno osiguranje za strane posjetitelje u Hrvatskoj

Još jedan primjer kod putnog osiguranja bih naveo jer je sve veća potražnja za ovakvim pokrićem. Hrvati na privremenom radu u inozemstvu koji dođu kući za blagdane ili na ljetne praznike i dogodi im se hospitalizacija zbog zbog bolesti ili nezgode. Ista je stvar kao u slučaju kad hrvatski državljani idu na put u europske zemlje. Neke će zdravstvene usluge biti pokrivene preko zdravstvenog osiguranja države u kojoj trenutno rade i žive, ali ne sve. Događa se tako izlaganje potencijalno velikim troškovima za relativno niske premije osiguranja. U slučaju da ste zaboravili ugovoriti putno osiguranje npr. u Njemačkoj ili Irskoj, možete ugovoriti putno osiguranje za strane posjetitelje u Hrvatskoj.

Imate li viška vremena svratite do HZZO i izradite svoju Europsku iskaznicu. Za potpunu sigurnost ugovorite putno zdravstveno osiguranje jer za cijenu police od 10-ak kn po danu nije vrijedno riskirati ogromne troškove.

Za više informacija ili online policu osiguranja pišite.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.