“Koja je cijena osiguranja kafića?”

Čitatelj je postavio upit:

Poštovani,

vlasnik sam kafića u prizemlju stambene zgrade, površine 85 m2 sa terasom 25 m2. Zanima me okvirna cijena osiguranja? Nisam ranije osiguravao.Bitno mi je da polica pokriva požar, provalu i slučajeve kad pukne cijev i slične probleme s vodom.

Odgovor:

Osiguranje ugostiteljskih objekata možemo podijeliti na osiguranje objekta, opreme i zaliha. Kao opcije ostaju osiguranje od javne odgovornosti i odgovornosti prema djelatnicima. 

Osiguranje objekta

Objekt možemo osigurati kao cijeli građevinski dio ili samo adaptaciju koju ste napravili kada ste ušli u najam poslovnog prostora. Osnova je osiguranje od požara, oluje i tuče. U ovom primjeru koji sam napravio pokriven je i izljev vode iz cijevi. Bitno je napomenut ida se izljev vode može proširiti na zamrzavanje, koroziju i začepljenje cijevi. Osiguranje je ugovoreno na novu vrijednost.

Osiguranje opreme

Osiguranjem opreme štiti se kompletan inventar lokala, od namještaja do opreme za pripremanje i skladištenje pića ili hrane. Opremu možemo osiguravati prema knjigovodstvenoj evidenciji ili po popisu. U ovom izračunu pokriveni su požar, oluja, tuča, izljev vode iz cijevi i provalna krađa. Pokriće provalne krađe bih preporučio za svaki ugostiteljski objekt jer pokriva i ukradene stvari i štetu prilikom provale na objektu. U pokriće požara i oluje ulazi i oprema na terasi.

Lom stakla

Pokriće lom stakla služi za razbijena stakla na objektu i unutar objekta, koja nisu bila razbijena kao posljedica nekih drugih rizika (npr. požar ili provala), ako jesu šteta se prvo naplaćuje po tom većem iznosu. U pravilu je svaki slučajan lom stakla u pokriću, a u ovom izračunu je pokriće prošireno i na keramiku u sanitarnom čvoru. Predmet osiguranja mogu biti i svijetleće reklame i natpisi. Najčešće se izračun radi paušalno prema kvadraturi objekta, ali može se i odvojeno računati za objekte koji su sa većim staklenim površinama ili kada osigurana svota po štetnom događaju nije zadovoljavajuća. U posljednje vrijeme je sve više lokala sa zimskim terasama velikih staklenih površina i ovo je pokriće pametno ugovoriti.

Odgovornost

Osiguranjejavne odgovornosti štiti vas od građansko-pravne izvanugovorneodgovornosti za smrt, ozljede i oštećenja stvari trećih osoba, uovom slučaju vaših gostiju i prolaznika. Pokrivene su štete izdjelatnosti naznačene na polici (ugostiteljstva) ili iz vlasništvai posjedovanja stvari (objekta). Česti su primjeri padovi gostijuunutar i ispred objekta, ali i nenamjerno oštećenje imovine gosta(npr. konobar zalije neki skupi mobilni telefon gosta ili izazove ozljedu vrućim napitkom). U takvim situacijama možete prebaciti sav teret isplate oštećenog na osiguravajuću kuću. Štetu prijavljuju osiguranik i oštećeni zajedno.

Ovakve su police najčešće rađene kao poduzetnički paketi jer se slično primjenjuje i za druge djelatnosti, a klijent bira iznose pokrića i paket koji mu najbolje odgovara. Prema tome su određene i cijene, ako uzmete više rizika dobijete određeni popust.

Zasva dodatna pitanja i izračun premije pošaljite upit.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.