Raskid police dopunskog osiguranja od strane osiguratelja zbog prevelikih troškova participacije

Čitao sam nekoliko “potresnih ispovijedi” o raskidu dopunskog osiguranja od strane osiguravajuće kuće zbog prevelikih troškova participacije osiguranika. 

Kako se u svim tim tekstovima navodi ista osiguravajuća kuća malo mi se učinilo čudno, ali dobro.. 

  https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/potresne-ispovijesti-pacijentica-kojima-je-ukinuto-dopunsko-imam-redovite-kontrole-vadenje-krivi-i-mjesecni-trosak-za-lijek-niti-100-kuna-mjesecno/7744203/

  https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ostao-bez-dopunskog-jer-se-previse-lijecio-nikada-me-nitko-nije-obavijestio-o-postojanju-nekakvog-limita-pa-nisam-ja-kriv-sto-sam-se-razbolio/7716789/

Razjasnimo neke činjenice koje nitko ne navodi. Prva je da se ne radi o raskidu nego su ove police bile sklopnjene na godinu dana. Istekle su i osiguravajuća kuća ne želi produljiti suradnju sa klijentom za tu vrstu osiguranja jer očekuju veliki štetan rezultat. To je nažalost realnost i takvih će primjera biti sve više kako ovaj proizvod na našem tržištu stari i raste broj klijenata i šteta. Cijene s kojima su osiguratelji krenuli u početku preuzimanja ovog dijela tržišta su bile (neke još uvijek jesu) premale.

Da su ugovorene “do otkaza” nebi se dogodila ovakva situacija. Savjet klijentima, čitajte uvjete kad kupujete osiguranje ili bar policu pročitajte do kraja. Ovakve stvari moraju biti navedene u uvjetima. U slučaju da nisu, imate HANFU kao regulatora kojem prijavljujete nepravilnosti. Kad kupite novi mobitel, usisivač, televizor pročitate najprije upute proizvođača. Ako niste zadovoljni uvjetima nekog proizvoda, u roku 14 dana možete zatražiti raskid police osiguranja s povratom premije.

U prvom tekstu se spominje da je klijent napravio preko 5.000,00 kn troškova. Polica dopunskog košta 700-800 kn godišnje. Ne treba se čuditi nekim stvarima jer ipak se radi o privatnom društvu čiji je zadatak poslovati pozitivno i nisu dužni prihvatiti u osiguranje nekoga od koga očekuju štete (jedino vas za obavezno osiguranje automobilske odgovornosti svi moraju prihavatiti), za razliku od HZZO.

Najvažnija stvar u cijeloj priči je da u Republici Hrvatskoj trenutno postoji 10 osiguravajućih kuća koje u svojoj ponudi imaju dopunsko zdravstveno osiguranje. Ako vas ne prihvaćaju u jednoj, probajte na drugom ili trećem ili desetom mjestu, jedna će sigurno proći. Ako ni to ne prolazi, još uvijek se možete osigurati kod HZZO, tamo ne gledaju štete (zasad).

Imate li nedoumice oko izbora ili trebate izračun obratite se meni i rado ću vam pomoći.

Pozdrav.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.