Što nakon promente nezgode?

Pokušat ću raščlaniti osnovne korake vezane uz postupak naknade štete nakon prometne nezgode. Nije svaka prometna nezgoda jednaka pa tako možemo razlikovati i postupak kod prikupljanja dokaza za prijavu štete. Kod nezgoda sa manjom materijalnom štetom dovoljna je zajednička prijava u osiguravajućoj kući krivca za nezgodu dok će kod ozbiljnijih nezgoda biti potreban i policijski zapisnik. Za početak je savjet da ostanete pribrani i pristoji koliko kod bila stresna situacija, jer jedino tako možete smanjiti mogućnost da napravite neki pogrešan korak. Zajednička prijava je najlakša i najbrža opcija jer se svakako sva vozila koja su sudjelovala u nesreći moraju pregledati. Ako se niste uspjeli dogovoriti i prijavite štetu bez krivca, njega će osiguranje naknadno obavijestiti o vašoj prijavi i mora doći na očitovanje. 

Što nakon prometne nezgode sa manjom materijalnom štetom?

Sudionici nezgode dužni su ukloniti vozila sa prometnice i omogućiti nesmetan promet. Stanite sa strane i popunite europsko izvješće, izmjenite osobne podatke i police osiguranja. Dobro bi bilo i napraviti nekoliko fotografija mjesta nesreće i vozila. Ako postoji dogovor među vozačima oko krivnje zajedno se uputite u osiguravajuću kuću krivca za nezgodu i prijavite štetu. Tamo ćete dati izjave o događaju i procjenitelj štete će pregledati vozila. Obično u roku jednog dana dobijete obavijest o izvidu štete s kojim možete dalje u servis. Pri prijavi štete birate želite li isplatu na svoj račun ili na račun servisa. Ukoliko u servisu utvrde da procijenjena šteta nije dovoljna i da ima još oštećenij dijelova dolazi procjenitelj i radi dodatni izvid štete. 

Što ako se ne možemo dogovoriti oko krivnje?

Popunjeno europsko izvješće i ostali prikupljeni podaci o nesreći nemaju dovoljnu pravnu težinu sve dok krivac ne potpiše izjavu kod prijave štete u osiguravajućoj kući i dok se ne odradi pregled oba vozila i procjena štete.

Primjer: Prometna nesreća se dogodila u subotu navečer, 20:00. Stajali ste na semaforu i drugo se vozilo zabilo u vas straga. Prilično je jasno tko je krivac. Ispunili ste europsko izvješće i dogovorili sastanak u ponedjeljak u osiguravajućoj kući radi prijave štete. Vi ste došli, a drugog sudionika nesreće nema. Vi ste odradili prijavu i procjenu, a njemu šalju dopis po službenoj dužnosti. On dolazi idući dan sa popravljenim vozilom i tvrdi da nema pojma o nesreći. Doveo vas je u probleme oko dokazivanja krivnje i odugovlačenja postupka što znači da ćete vjerojatno morati angažirati odvjetnika. Scenarij nažalost nije tako nemoguć i događao se već. Slikajte vozila i prikupite sve podatke. Ako je drugi sudionik nesreće neugodan prema vama ili vas napada i vrijeđa, ne odugovlačite sa zvanjem policije.

Policijski očevid je obavezan kada u nesreći ima ozlijeđenih, poginulih ili je materijalna šteta velika. Policijski očevid je obaveza (nevezano uz veličinu materijalne štete) u slučajevima:

  • kad se jedan od sudionika udaljio s mjesta nesreće
  • kad je sudionik kandidat autoškole za vrijeme vožnje  
  • ako vozač nema položen vozački ispit
  • kad se sumnja da je vozač pod utjecajem alkohola ili opojnih sredstava ili se odbija podvrgnuti ispitivanju
  • kad postoji bilo koji razlog zbog kojeg osoba ne smije koristiti vozačku dozvolu tj. upravljati vozilom (vozačka je istekla, privremeno je oduzeta, ima zabranu upravljanja i sl.)
  • kada se sumnja da je uzrok prometne nesreće tehnička neispravnost vozila
  • ako to sudionici izričito traže 

Iz svega možemo zaključiti da je jako puno mogućih scenarija i teško je predvidjeti što će se dogoditi i kako će se dalje odvijati. Zato vam predlažem da imate pouzdanu osobu savjetnika za pitanje osiguranja s kim se možete konzultirati i što vam u konačnosti može uštediti dosta novca. 

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.