Osiguranje bicikla – najsigurniji način zaštite od krađe?

Gledajući zanimljiv video ekipe We Love Cycling došla mi je ideja napraviti mali osvrt na najmanje poznat način zaštite bicikla od krađe, preko osiguravajućih kuća. U videu se radi o skrivenoj kameri nazvanoj European bike stealing championship, gdje su pratili koliko je vremena potrebno da nestane bicikl u tri velika europska grada, Rimu, Pragu i Amsterdamu. Ova tema nije nikako šaljiva kada se nama dogodi, a svjedoci smo da se, npr. po Zagrebu, takve stvari događaju svakodnevno.

Bicikli se najbolje mogu osigurati od krađe preko paketa osiguranja kućanstva, gdje u startu vrijedi pokriće za krađu dok je unutar stana, kuće ili kućnog spremišta (garaže, ostave). Dodatno pokriće za slučaj krađe u vrijeme svakodnevnog korištenja (od 06:00 do 23:00 sati) može se ugovoriti za jako razumnu cijenu.

Koji je najbolji način zaštite od krađe ?

Vjerojatno da ne ostavljate nikako svoj bicikl bez nadzora. Ali za one koji to moraju jer im služi kao prijevozno sredstvo svakako se preporuča što deblji lanac, u-lock ili neka slična mehanička naprava sa ključem. Zaključavanje je preduvjet i za osiguranje bicikla, točnije “da je u trenutku krađe bio zaključan bravom na način uobičajen u prometu”, što je jedan od ovih ranije navedenih (zaključan mehaničkom napravom za neki čvrsti objekt). U slučaju krađe zovete policiju i prijavljujete nestanak, dobivate zapisnik i s njim prijavljujete štetu osiguratelju. Ono što ćete svakako ranije napraviti prilikom sklapanja police je slikati bicikl i zapisati broj šasije.

Niže je primjer za stan od 70 m2 i bicikl vrijednosti 5.000 kn:

Premija ovisi o veličini stana i opremljenosti te o vrijednosti bicikla. Za više informacija i izračun pišite.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.