Svakodnevni primjeri šteta iz osiguranja: Stanari zagrebačkog kvarta žale se na čak 46 provala u dva mjeseca

Privukao me naslov u Jutarnjem listu o 46 prijavljenih provala u samo dva mjeseca u Španskom. Kod osiguranja kućanstva provalna krađa je pokrivena u punom iznosu na koji je osigurano cijelo kućanstvo. U provalama u stanove najčešće se krade nakit, gotovina i ostale vrijedne stvari koje je lako odnijeti. Čak i ako provalnik ne nađe ništa zanimljivo u stanu napravit će štetu prilikom obijanja brave, uništiti vrata ili prozor. Te su sve štete u pokriću. Kod prijave štete od provalne krađe je najvažniji policijski zapisnik, u kojemu trebate detaljno navesti što je sve otuđeno i vrijednosti predmeta. 

Valja naglasiti da pišemo o provalnoj krađi. Ako ste ostavili otvorena ili otključana vrata i lopov se ušetao u stan, pokriće ne vrijedi. Ista je stvar i sa otvorenim prozorom u prizemlju. Ako se provalnik morao penjati da dođe do prozora i savladao visinu veću od 2.20 m, pokriće vrijedi.

U slučaju da su vam ključevi ukradeni u razbojstvu ili su korišteni lažni ključevi (ili neko drugo sredstvo koje nije namijenjeno redovnom otvaranju vrata), pokriće vrijedi. Najveći rizik provalnih krađa je za vrijeme ljetnih godišnjim odmora, a kod vikendica je to kroz cijelu godinu.

Leave A Comment

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.