Što je trenutak istine u osiguranju i koji su rokovi rješavanja šteta?

Trenutak istine u osiguranju je onaj događaj kada nevidljivi i neopipljivi proizvod kao što je polica osiguranja pokazuje svoje pravo lice, ono zbog čega postoji. Trenutak istine nastupa nakon prijave štete i ostvarivanja prava iz osiguranja.

Prijava štete i ostvarivanje prava iz osiguranja ili “konzumacija” police osiguranja ono je po čemu se razlikuju dobre i loše osiguravajuće kuće i na čemu im raste ili pada rejting kod klijenata. To je razlog iz kojeg u moru opcija i različitih ponuda odabiremo baš tog osiguratelja. Pravilo dobrog ukusa je ne govoriti loše o konkurenciji, ali klijenti već i sami znaju tko je na kakvom glasu, a mi prodavači ih možemo upozoriti na moguće posljedice kupovine proizvoda sa nerealnim dampinškim cijenama. Često se u zadnje vrijeme može naići na takvo oglašavanje, najjčešće u internet prodaji. 

Klijenti prilikom ugovaranja npr. police automobilske odgovornosti traže najpovoljniju cijenu vođeni premisom da je “to ionako za onog drugog kad ja napravim štetu” ili “ja nemam ništa od te police”. Istina je zapravo malo drugačija. Osiguravate se od odgovornosti za počinjene materijalne i nematerijalne štete trećim osobama, što je ogroman spektar mogućih događaja, a svote osiguranja su 9.394.000,00 kn za stvari i 46.739.000,00 kn za osobe. Zato nemojte kupovati na čudnim mjestima.

Rokovi rješavanja šteta

Materijalne štete moraju biti riješene 14 dana od dana kada je osiguratelj dobio obavijest da se osigurani slučaj dogodio.

Kod nematerijalnih šteta osiguratelj mora u roku 30 dana oštećenoj osobi dostaviti obrazloženu ponudu za naknadu štete, ako su odgovornost za štetu i visinu odštete nesporni, ili utemeljeni odgovor, ako su odgovornost za štetu i visina štete sporni.

Rokovi se računaju od dana primitka odštetnog zahtjeva. Temelje se na Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu.

Zaključak je da je dobar savjet zlata vrijedan. Imate li osobu koja će vas uputiti na sve korake u postupku rješavanja štete uštetdjet ćete vrijeme, živce, bonus kod osiguranja vozila i dobiti ispravnu odštetu. Ta je osoba vaš savjetnik za osiguranje.

Leave A Comment

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.