Primjer štete osiguranja privatne imovine: udar vozila u kuću

Čitajući novine prije nekoliko dana naišao sam na jedan zanimljiv primjer štete na policama osiguranja privatne imovine, koji mnogi ne doživljavaju previše ozbiljno ili kao neku realnu opasnost.

Vozač pod utjecajem alkohola je sletio vozilom s kolnika i udario izravno u kuću. Srećom prošao je neozljeđen i nitko od ukućana nije stradao. Na kući je srušen dio zida, razbijen prozor, slomljen radijator i dio inventara dnevne sobe. Materijalna šteta je procijenjena na oko 40 tisuća kuna.

Ovaj će se vlasnik moći namiriti sa police osiguranja automobilske odgovornosti krivca za nesreću. Da se kojim slučajem dogodilo da je vozač skrivio nesreću zabivši se u ogradu ili drugi dio kuće te pobjegao s mjesta nesreće, vlasnik kuće se nebi mogao naplatiti. U tom slučaju pomogla bi jedino polica osiguranja kuće sa pokrićem “udar vlastitog ili nepoznatog motornog vozila”. To je pokriće najčešće uključeno već u osnovnim paketima osiguranja kuće ili stana i pokriva puni iznos osiguranja. Vlasnici stambenih objekata uz cestu često budu oštećeni udarom vozila, a dobro je dok sve završi samo s materijalnom štetom.

Primjer police osiguranja stana (stvari kućanstva) gdje je pokriven taj rizik:

Za točan izračun prema opisu vaše nekretnine pošaljite upit .

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.