Treba li mi zaštita bonusa na AO polici?

Otkako su liberalizirane cijene osiguranja automobilske odgovornosti puno se govori o zaštiti bonusa. Oni koji su 10 godina strpljivo punili bonus do 50% jako paze i redovno pitaju za zaštitu. Klijentima koji prenose bonus preko člana obitelji (ili na neki drugi način naslijede) redovno savjetujem da ugovore zaštitu bonusa, barem za prvu godinu osiguranja. Vozačima koji su stalno na cesti; taxi, Uber vozači, dostava, trgovački putnici, poslovni ljudi koji često putuju, vlasnicima vozila koje voze više vozača u poduzeću, također savjetujem da ugovore zaštitu bonusa.

Vozači koji prevaljuju malo kilometara godišnje, vlasnici vozila kojima je cijena police manja od 1.000 kn i slični, po dosadašnjem iskustvu nemaju potrebu doplate za zaštitu bonusa.

Cijena dodatka za zaštitu bonusa se kreće oko 5% na premiju, kod nekih osiguravajućih kuća je fiksirana (npr. 110 kn), a kod jedne je osiguravajuće kuće zaštita bonusa ujedno i nagrada za vjernost (obnova police bez štete u protekloj godini = rast bonusa i dodatno smanjenje cijene).

Nemojte se bojati prijaviti štetu ako nekoga okrznete na semaforu ili parkingu. Procjenitelj i likvidator šteta u osiguravajućoj kući će dati sud je li prijava štete osnovana. Ne možemo nikako golim okom procijeniti je li ispod ogrebanog branika nešto slomljeno ili će biti dovoljno samo lakiranje. Btw, svako lakiranje branika je cca 1500 kn (pa naviše ako je vozilo neke luksuzne marke ili boja s efektom). Tako da je u svakom slučaju jeftinije prijaviti štetu po polici auto odgovornosti, makar ona bila i bez zaštite bonusa (u tom slučaju gubite 15% bonusa pri obnovi), nego plaćati oštećenom popravak iz svog džepa, jer osiguranja tome i služe.  Želite li saznati koliko bi koštala polica za Vaše vozilo sa zaštitom bonusa pošaljite upit sa kopijom trenutne police. 

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.