Što pokriva osiguranje kućnih ljubimaca?

Kućni ljubimci su odavno postali punopravni članovi obitelji koji donose veselje, igru, druženje i zabavu. Istraživanja kažu da dokazano smanjuju stres. Nažalost, ponekad ga i donose u obliku troškova liječenja, uginuća ili načinjene štete nepoznatim osobama.

Takve se situacije mogu držati pod kontrolom ugovaranjem police osiguranja kućnih ljubimaca. Ovdje prvenstveno mislim na pse i mačke, sa ili bez rodovnika. Osigurati se mogu životinje od 2 mjeseca starosti do 9 godina, označeni mikročipom, redovno cijepljeni. Na našem tržištu nekoliko osiguravajućih kuća nudi ovaj proizvod.

Police pokrivaju troškove liječenja životinje u veterinarskim ambulantama (klinički pregledi, testovi, rendgenski i ultrazvučni pregledi, lijekovi i operacije). Moguće je birati između više visina  pokrića (npr. od 2.000 kn do 5.000 kn godišnje).

Uginuće životinje zbog bolesti ili nesretnog slučaja dovoljno je težak i emotivan događaj koji na kraju vlasnika i košta više stotina kuna. Ugovaranjem takvog pokrića na polici kućni ljubimac može biti osiguran u iznosu tržišne vrijednosti, a ljubimac bez rodovnika do limita 700 kn.

Treće pokriće po ovakvim policama je odgovornost vlasnika kućnih ljubimaca. To je zapravo osiguranje privatne odgovornosti, o kojoj sam već pisao, a ako je već nemate ugovorenu, kao vlasnik životinje lako možete doći u neugodnu situaciju. Često čitamo da je pas bez nadzora napao i ugrizao dijete ili prolaznika. U takvim slučajevima privatne tužbe mogu doseći goleme iznose. Osobno sam svjedočio kako pas iz susjedstva napada poštara, vlasnik je kasnije prekršajno gonjen.

Primjer police osiguranja psa sa uključene sve tri komponente.

Osiguranje kućnih ljubimaca kombinacija je zdravstvenog osiguranja i odgovornosti. Kako životinje nemaju socijalno zdravstveno osiguranje, vlasnici sve rješavaju u privatnim klinikama i troškovi mogu postati veliki teret za kućni budžet. 

Isplati li se osigurati kućnog ljubimca?

Kao bivši dugogodišnji vlasnik psa držim da se isplati imati policu, bar najosnovniji paket. Lakše je platiti fiksni godišnji trošak, pa ako hoćete i na nekoliko rata, nego da vas odjednom iznenadi tisuću ili dvije kuna. Netko tko je vlasnik npr. pasa za izložbe ima još više razloga za osiguranje. Za sve nedoumice, izračun premije i pojašnjenje pokrića slobodno pišite

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.