Što je osiguranje od privatne odgovornosti?

Čitam prije nekoliko dana objavu koja se dijeli po društvenim mrežama. Svjedokinja događaja piše kako je starija gospođa prilikom kupovine u jednoj poznatoj trgovini slučajno u prolazu dotakla stalažu sa staklenkama namaza od lješnjaka, te pritom srušila i razbila dvije.

Po priloženoj fotografiji je bilo vidljivo da su proizvodi bili jako nezgodno složeni, jedan iznad drugog u piramidi i da se mogla dogoditi puno gora nezgoda da se neko dijete našlo u blizini.

Priča dalje kaže da je djelatnica gospođu zatražila da nadoknadi štetu, odnosno plati dva razbijena namaza, što je gospođa i učinila. Situacije slične ovoj događaju se često i neočekivano, a upravo zbog toga dobro je osigurati se od privatne odgovornosti. Ako se slučajno nađete u takvoj situaciji, vi ili vaši ukućani, a imate ugovorenu policu osiguranja kućanstva na kojoj je pokrivena privatna odgovornost (na većini takvih polica je u pokriću), možete biti sigurni da će vaše osiguranje nadoknaditi nastalu štetu.  Postupak prijave štete je vrlo jednostavan, uzmu se izjave od oštećenog i osiguranika i prijavi se nastala šteta.

Osobno sam nedavno imao slučaj klijenta (ugostiteljski obrt) gdje je konobar prilikom posluživanja nenamjerno zalio mobilni telefon jedne gošće u lokalu. Zajedno smo otišli prijaviti štetu isti dan i klijentici je sve nadoknađeno.

Skrećem pozornost na ovu temu jer jako malo ljudi je svjesno da ovakvo osiguranje postoji i da može biti jako korisno. U nekim je zapadnim zemljama osiguranje privatne odgovornosti čak i obavezno nakon punoljetnosti.

Od drugih primjera privatne odgovornosti bih naveo :

  • štete nastale trećim osobama za vrijeme vožnje bicikla, ozljeda ili uništenje imovine nakon sudara
  • štete koje učini naš kućni ljubimac (ugrize neku osobu ili uništi imovinu)
  • štete nastale iz našeg stana susjedima (curenje vode nakon puknuća cijevi, požar…)

Premije za ovu vrstu osiguranja kreću se već od nekoliko desetaka kuna godišnje, ovisno o visini pokrića, a pokriće vrijedi za područje čitave Europe. Za individualni izračun, dodatna pojašnjenja i pitanja  slobodno pišite kroz kontakt obrazac.

Zanima Vas nešto u vezi osiguranja?

Pitanja, primjedbe, savjeti ili upiti za izračun premije.