Što nakon promente nezgode?

Pokušat ću raščlaniti osnovne korake vezane uz postupak naknade štete nakon prometne nezgode. Nije svaka prometna nezgoda jednaka pa tako možemo razlikovati i postupak kod prikupljanja dokaza za prijavu štete. Kod nezgoda sa manjom materijalnom štetom dovoljna je zajednička prijava u osiguravajućoj kući krivca za nezgodu dok će kod ozbiljnijih nezgoda biti potreban i policijski zapisnik. Za početak je savjet da ostanete pribrani i pristoji koliko kod bila stresna situacija, jer jedino tako možete smanjiti mogućnost da napravite neki pogrešan korak.

Što nakon prometne nezgode sa manjom materijalnom štetom?

Sudionici nezgode dužni su ukloniti vozila sa prometnice i omogućiti nesmetan promet. Stanite sa strane i popunite europsko izvješće, izmjenite osobne podatke i police osiguranja. Dobro bi bilo i napraviti nekoliko fotografija mjesta nesreće i vozila. Ako postoji dogovor među vozačima oko krivnje zajedno se uputite u osiguravajuću kuću krivca za nezgodu i prijavite štetu. Tamo ćete dati izjave o događaju i procjenitelj štete će pregledati vozila. Obično u roku jednog dana dobijete obavijest o izvidu štete s kojim možete dalje u servis. Pri prijavi štete birate želite li isplatu na svoj račun ili na račun servisa. Ukoliko u servisu utvrde da procijenjena šteta nije dovoljna i da ima još oštećenij dijelova dolazi procjenitelj i radi dodatni izvid štete.

Što ako se ne možemo dogovoriti oko krivnje?

Popunjeno europsko izvješće i ostali prikupljeni podaci o nesreći nemaju dovoljnu pravnu težinu sve dok krivac ne potpiše izjavu kod prijave štete u osiguravajućoj kući i dok se ne odradi pregled oba vozila i procjena štete.

Primjer: Prometna nesreća se dogodila u subotu navečer, 20:00. Stajali ste na semaforu i drugo se vozilo zabilo u vas straga. Prilično je jasno tko je krivac. Ispunili ste europsko izvješće i dogovorili sastanak u ponedjeljak u osiguravajućoj kući radi prijave štete. Vi ste došli, a drugog sudionika nesreće nema. Vi ste odradili prijavu i procjenu, a njemu šalju dopis po službenoj dužnosti. On dolazi idući dan sa popravljenim vozilom i tvrdi da nema pojma o nesreći. Doveo vas je u probleme oko dokazivanja krivnje i odugovlačenja postupka što znači da ćete vjerojatno morati angažirati odvjetnika. Scenarij nažalost nije tako nemoguć i događao se već. Slikajte vozila i prikupite sve podatke. Ako je drugi sudionik nesreće neugodan prema vama, napada, vrijeđa, ne odugovlačite sa zvanjem policije.

Policijski očevid je obavezan kada u nesreći ima ozlijeđenih, poginulih ili je materijalna šteta velika. Policijski očevid je obaveza (nevezano uz veličinu materijalne štete) u slučajevima:

  • kad se jedan od sudionika udaljio s mjesta nesreće
  • kad je sudionik kandidat autoškole za vrijeme vožnje  
  • ako vozač nema položen vozački ispit
  • kad se sumnja da je vozač pod utjecajem alkohola ili opojnih sredstava ili se odbija podvrgnuti ispitivanju
  • kad postoji bilo koji razlog zbog kojeg osoba ne smije koristiti vozačku dozvolu tj. upravljati vozilom (vozačka je istekla, privremeno je oduzeta, ima zabranu upravljanja i sl.)
  • kada se sumnja da je uzrok prometne nesreće tehnička neispravnost vozila
  • ako to sudionici izričito traže 

Iz svega možemo zaključiti da je jako puno mogućih scenarija i teško je predvidjeti što će se dogoditi i kako će se dalje odvijati. Zato vam predlažem da imate pouzdanu osobu savjetnika za pitanje osiguranja s kim se možete konzultirati i što vam u konačnosti može uštediti dosta novca.