Koji je najsigurniji način zaštite bicikla od krađe?

Gledajući zanimljiv video objavljen i produciran od ekipe koja vodi stranicu We Love Cycling došla mi je ideja napisati mali osvrt na najmanje poznat način zaštite bicikla od krađe, preko osiguravajućih kuća!

U videu se radi o šaljivoj skrivenoj kameri nazvanoj European bike stealing championship, gdje su pratili koliko je vremena potrebno da nestane bicikl u tri velika europska grada, Rimu, Pragu i Amsterdamu. Ova tema nije nikako šaljiva kada se nama dogodi, a svjedoci smo da se događa svakodnevno.

Koji je najbolji način zaštite ?

Vjerojatno da ne ostavljate svoj bike nikada bez nadzora. Ali za one koji to moraju jer im služi kao prijevozno sredstvo svakako se preporuča što deblji lanac od čelika, u-lock ili ona mehanička preklopna naprava sa ključem. Takva će zaštita svakako smanjiti mogućnost krađe i otežati posao kradljivcima. Ne ostavljajte bicikle nikad u zagužvanom parkingu i gdje je puno ljudi jer su to najbolji prostori za krađu, nitko ne obraća pozornost. I svakako ne treba bez nadzora ostavljati bicikle vrijednije od nekoliko tisuća kuna.

Kako je biciklizam kao način života i prijevoza postao sve više i hrvatska svakodevica, osiguravajuće kuće su počele polako uvoditi pokrića za slučaj krađe bicikla. Najčešće je vezan uz proizvod osiguranja kućanstva (za vrijeme dok je bicikl u zaključanom stanu ili spremištu koje je dio stana ili kuće – pokriće svakako vrijedi na puni iznos). Dodatak se odnosi na razdoblje dok je bicikl u uporabi, izvan mjesta stanovanja (na poslu, u školi, fakultetu) i stoji zaključan na parkingu. U slučaju krađe zovete policiju i prijavljujete nestanak, dobivate zapisnik i s njim prijavljujete štetu osiguratelju. Dobro je zapisati broj šasije bicikla, imati račun ili neki dokaz vrijednosti, fotografiju i slično. Premije su dosta atraktivne obzirom na ogroman rizik (i jako mali broj pronađenih ukradenih bicikala).